DE TOP 5 – klassieke voorleesboeken

Een heerlijk momentje samen met jouw kleintje: voorlezen uit jullie favoriete boekje!

Het maakt niet uit of je kindje nog heel klein is (voorlezen is heel goed voor de taalontwikkeling!), of al groot genoeg is om aan jóu voor te lezen, ( ken je die dichterlijke vrijheid van een kleuter die het verhaal al uit zijn hoofd kent en zelf nog wat leuke dingen er bij verzint? ;)) samen boekjes lezen is altijd een gezellig ouder/kind moment.

Om dit moment nóg bijzonderder te maken hebben wij een selectie van de “klassiekers der voorleesboekjes” op een rijtje gezet, verhalen die jouw ouders waarschijnlijk al aan jouw hebben voorgelezen vroeger en die jij nu weer aan jouw kroost kunt voorlezen, met of zonder dichterlijke vrijheid. Deze boekjes zijn natuurlijk ook super leuk om cadeau te doen voor een babyshower of als kraamcadeau!

Bekijk hier nu snel onze top 5 favorieten ( + 2 extra favorieten, we konden het niet laten):

Dikkie Dik

De klassieke verhalen over de avonturen van onze favoriete rooie kater. Met meer dan 30 avonturen sinds 1978, meerdere prijzen voor ” het beste peuter boek” en de extra grote plaatjes zijn de boekjes geschikt voor alle leeftijden.

Jip en Janneke

Prachtige verhalen over de buurkindjes Jip en Janneke en natuurlijk hondje Takkie en poes Siepie. Iedereen van na 1953 kent vast de belevenissen van deze beste vriendjes zoals; jarig zijn, puzzels maken, spelletjes doen en bij Oma langs gaan. De 8 boekjes zijn ondertussen verkrijgbaar in 10(!) vertalingen waaronder in het Russisch, in Litouws en niet te vergeten Twents.

Rupsje Nooitgenoeg

Rupsje Nooitgenoeg, het rupsje dat áltijd maar honger heeft. In dit boekje eet het beestje van alles, zoals lolly’s, ijsjes, worst en meloen, en wordt in eenvoudige taal en in 225 woorden uitgelegd hoe een rups een prachtige vlinder wordt. Stiekem leert je kindje hierbij ook nog tot 5 tellen en komen de dagen van de week voorbij waardoor het verhaaltje ook nog leerzaam is.

Wie heeft er op mijn kop gepoept?!

De humoristische zoektocht van een kleine mol naar de degene die een keutel op zijn kop heeft gedaan. Mol gaat verschillende dieren af, die allemaal hun keutel laten zien om te bewijzen dat zij de boosdoener niet zijn, waarna de kleine mol aan het einde op een prachtige manier wraak neemt.

Hoewel het boekje misschien minder geschikt is om in een groep met kinderen voor te lezen ( zie je het al voor je?), en we niet precies de educatieve waarde van het boek kunnen benoemen, blijft het een grappig verhaaltje om te lezen.

De mooiste vis van de zee

Prachtig verhaaltje met glitterende tekeningen over een visje en zijn levensles dat het belangrijker is om vriendjes te hebben en te delen, dan om de knapste vis in de zee te zijn.

Wij gaan op berenjacht!

Vier kinderen gaan op berenjacht met hun vader. Een mooi verhaal over grote donkere bossen, sneeuwstormen en dikke slikkerige modder waarbij de geluiden hierbij prachtig worden omschreven ( “Flapperdeflop” voor modder en “Struikeldestruik” voor het donkere bos zijn onze persoonlijke favoriet!).

Het verhaal heeft een spannende ontknoping als het stel uiteindelijk ook nog een echte beer tegen komt!

Nijntje

De boekjes van Dick Bruna over het konijn Nijntje en haar vriendjes mogen zeker niet ontbreken in deze top 10. Met meer dan 30 boekjes en wereldwijde bekendheid is Nijntje een bescheiden wereldster in de dop. Veel kindjes herkennen zich in Nijntje en haar avonturen. Onze favoriet blijft toch Nijntje in de dierentuin, waar het konijntje van alles tegen komt zoals papegaaien, apen en uiteindelijk een ritje mag maken op een grote schildpad.

Natuurlijk zijn er nog veel meer boekjes die misschien wel een plekje verdienen in onze boekenkast. Hebben wij boekjes gemist? Wat zijn jullie favoriete klassiekers? We horen het graag!

Liefs, Lux

 

Leave a Reply